Τρύγος 2017 Οινοποιία Μπουτάρη

Προσδοκίες για εξαιρετικά κρασιά δημιούργησε ο τρύγος του 2017, παρά τις δυσκολίες, όπως δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Βογιατζής, Διευθυντής Οινολογικού και  Γενικός Δ/ντης της Οινοποιίας Μπουτάρη,  κάνοντας μιααποτίμηση του φετινού τρύγου για την ιστορική Οινοποιία, ενώ προέβλεψε ότι το 2017 θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για το ξινόμαυρο.

Τρυγος8

Αρχίζοντας και φέτος από τη Σαντορίνη, όπου ολοκληρώθηκε ένας εξαιρετικός τρύγος τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα σταφυλιών, συνεχίστηκε στην Αττική, στο οινοποιείο της Ρωξάνης Μάτσα, όπου αν και οι καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν τον όγκο της πρώτης ύλης, ωστόσο έδωσαν καρπό σε άριστη υγιεινή κατάσταση που θα οδηγήσει σε πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των φετινών κρασιών του Κτήματος, σε μαλαγουζιές που θα αναμένεται να δώσουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.

 

Όπως εξηγεί ο κ. Βογιατζής, το 2017 ήταν μια σχετικά ζεστή χρονιά. Η μειωμένη παραγωγή είχε μεγάλη επίδραση, μαζί με όλες τις άλλες συνθήκες, στο να δώσει πολύ ποιοτικά σταφύλια – και στη Σαντορίνη, η σοδειά της οποίας είχε μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για την Μπουτάρη, λόγω της επετείου του ξεκινήματος της οινοποιητικής δραστηριότητας της Οινοποιίας στη Σαντορίνη, καθώς το 1987 ήταν η πρώτη σοδειά Σαντορίνης που βγήκε στην αγορά του κρασιού. Η φετινή χρονιά συνοδεύτηκε επιπλέον και από καλή ποιότητα σταφυλιών. Περιμένουμε μια Σαντορίνη πολύ δυνατή αρωματικά, πολύ γεμάτη και με καλές, όχι πολύ ψηλές οξύτητες, τέτοιες που να δημιουργούν μια καλή ισορροπία στα κρασιά που έρχονται.

 

Με ιδιαίτερη χαρά έγινε φέτος ο τρύγος και στο οινοποιείο της Κρήτης, στα πρώτα σταφύλια του νέου αμπελώνα, μετά την αναμπέλωση του 2015. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οινοποιήθηκαν οι διάφορες ποικιλίες με τη μικρή ποσότητα που έβγαλε η καθεμία.

 

Στην περιοχή της Μαντινείας, τα μοσχοφίλερα μαζεύτηκαν σε ψηλή ωριμότητα, κάτι που δεν είναι σύνηθες για την περιοχή. Οι ευνοϊκές συνθήκες γι’ αυτό ήταν η μειωμένη απόδοση των πρέμνων και ο ζεστός και σχετικά ξηρός καιρός την περίοδο της ωρίμανσης. Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά για το μαυροφίλερο (κλώνος μοσχοφίλερου) αφού η πρώτη ύλη ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Mε ανυπομονησία αναμένεται το Πειραματικό Μαυροφίλερο Μπουτάρη 2017 και σίγουρα το Οροπέδιο Μπουτάρη 2017, που ως βάση του έχει την εξαιρετική πρώτη ύλη σταφυλιών μοσχοφίλερου.

 

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη αυτή τη χρονιά αναμένεται για την Μπουτάρη ότι θα έρθει από τα κρασιά της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα από τα οινοποιεία της στη Νάουσσα και τη Γουμένισσα, όπου τα πρώτα δείγματα μετά την οινοποίηση είναι εξαιρετικά, καθώς το 2017 φαίνεται να είναι μια από τις καλύτερες χρονιές για το ξινόμαυρο.

 

Στη Νάουσσα, μετά από τρεις χρονιές δυσκολιών λόγω των βροχών του Σεπτεμβρίου, έχουμε μια εξαιρετική χρονιά. Τα σταφύλια ήταν εξαιρετικά στην όψη και στο χρώμα και με μεστή γεύση, πολύ μαλακές τανίνες, με πάρα πολύ καλά, ώριμα κουκούτσια. Έχουμε μια μεγάλη προσδοκία για τη Νάουσσα ότι πιθανώς θα έχουμε την καλύτερη χρονιά της δεκαετίας τουλάχιστον.

 

Την ίδια εξαιρετική εικόνα έχουμε και για τη Γουμένισσα όπου η Φιλυριά φέτος μας έδωσε εκπληκτικό σταφύλι. Το ξινόμαυρο και η νεγκόσκα ήταν στο καλύτερο σημείο τους, κάτι που έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια. Έτσι, έχουμε πολύ μεγάλη προσδοκία για τα κρασιά της Φιλυριάς.

 

Εν αναμονή λοιπόν για τις εκπλήξεις μιας ακόμη χρονιάς που αναμένεται ιδιαίτερη για τους ουρανίσκους που αναζητούν τις οινικές απολαύσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s