Οινοξένεια: Πολυεργαλείο ανάπτυξης

17-27 Αυγούστου η Αιγιάλεια έβαλε τα καλά της και μας υποδέχθηκε για μία ακόμη χρονιά με αφορμή τα Οινοξένεια!

Μετά από δυο χρόνια απουσίας, έχω να  καταγράψω και να παρατηρήσω τα εξής:

Παρακολουθώντας την εξαιρετική προσπάθεια, του θεσμού Οινοξένεια, για προβολή της Αιγιαλείας, με στόχο τη δημιουργία εναλλακτικού ταξιδιωτικού προορισμού όχι μόνο για του καλοκαιρινούς μήνες αλλά για όλο το χρόνο μια που η προσβασιμότητα είναι αρκετά απλή αλλά και τα οφέλη του ταξιδιώτη πολύπλευρα, ήθελα να επισημάνω πως  πως το κάνουν καλά! Και πως κάθε χρόνο και καλύτερα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, να καταγράφεις τις ελλείψεις, να τις διορθώνεις στο μέτρο του δυνατού και να προχωράς!

Η σκέψη, ο σχεδιασμός, ο στόχος είναι εκεί, αυτό που μένει είναι να χρησιμοποιηθεί από όλους αυτό το εργαλείο για τον ίδιο σκοπό με τον καλύτερο τρόπο!

Για να γίνει ένα προιόν επιτυχία χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι από αυτούς που το παράγουν.

Έτσι σε ένα προορισμό 1.30 λεπτά από την Αθήνα μέσω της καταπληκτικής Ολυμπίας οδού, με το μοναδικό φυσικό κάλος της Αιγιάλειας που συνδυάζει καταπληκτικά ορεινά τοπία, πλαισιωμένα από 3 φαράγγια 7 ποτάμια, μοναδικά οινοποιεία και τον μαγευτικό Κορινθιακό, με συστηματικές βελτιώσεις, συνέργειες και αυτοδέσμευση όλων των συμμετεχόντων, η Αιγιάλεια μπορεί να γίνει προορισμός εναλλακτικού και οινικού τουρισμού.

Η διοργάνωση ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά, με χαρά διαπίστωσα πως τα εστιατόρια που συμμετείχαν στην εν λόγω δράση, είχαν τοπικές συνταγές ταιριασμένες με τους εξαιρετικούς οίνους της περιοχής και τις περισσότερες φορές στα σωστά ποτήρια.

Φάγαμε νόστιμα πάνω στη θάλασσα στο Μαιστρέλι, στα Σελιανίτικα με πολύ ωραίο τηγάνι, κρασιά στη σωστή θερμοκρασία και πολύ καλό σέρβις.

IMG_3755.JPG

Παραδοσιακά στην Παλαιά Αγορά του Αιγίου, με την Ελένη να σε φροντίζει σαν να είσαι καλεσμένος σπίτι της, βεργάδι με φασολάκια και απίθανο καγιανά.

FullSizeRender-1

Και ενώ δεν το περιμένεις γιατί ο κατάλογος δεν σε προδιαθέτει μια και είναι εξαιρετικά τουριστικός περιέχοντας  λίγο από όλα… τα πιάτα στο Μελτέμι  στα Διγιελιώτικα είχαν νοστιμιά, πολύ ωραίες ισορροπίες και παράδοση. Γευστικό μπουργέτο, πολύ ωραία φάβα, ωραίο τηγάνι και φρέσκιες σαλάτες.

21763841_10155558643191236_1318550131_n

Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήταν η επίσκεψη σε δυο από τους ωραιότερους αμπελώνες που έχω επισκεφθεί μέχρι σήμερα.  Στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που  βρίσκεται σε μία τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς, με υψόμετρο 880μ. και θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού, καταλαβαίνεις γιατί από δω βγαίνουν μεγάλα κρασιά και πόσο το terroir επηρεάζει τη “γουλιά” σου.  Η ιστορία του αρχίζει ουσιαστικά το 1550, αφού συνδέεται άμεσα με το ομώνυμο μοναστήρι, που από μόνο του είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο της περιοχής.

IMG_3862.JPG

Οι αμπελώνες RIRA, (όνομα από παλιά ονομασία της περιοχής) έχουν έκταση 250 στρεμμάτων, βρίσκονται στις πλαγιές της Αιγιαλείας και έχουν θέα στον Κορινθιακό κόλπο.  Πανοραμική θέα κι όσο γυρνάει το μάτι σου, πανέμορφα αμπέλια.  15 ποικιλίες αμπέλου, διεθνείς και γηγενείς, που ο Παναγιώτης Τσίτσας, ιδιοκτήτης τους, ως πολυταξιδεμένος οινόφιλος επέλεξε και αποφάσισε να εγκαταστήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του και πραγματικά αυθεντικό ελληνικό αμπελοτόπι (2007).
Η ομορφιά εδώ κόβει την ανάσα, όπως τα αμπέλια καλύπτουν πανταχόθεν ολόκληρη την κορυφογραμμή του λόφου τους.

21624090_10155558681966236_1035849027_n

Τα οινοποιεία Ρούβαλης, Τετράμυθος, Αχαιών Οινοποιητική και Cavino καθώς και τους αμπελώνες τους τα είχαμε επισκεφθεί 2 χρόνια πριν, όλα τα αμπέλια είναι σε ορεινές πανέμορφες τοποθεσίες που κάθε οινόφιλος θα έπρεπε να επισκεφθεί.

Σημειώνω τις ωραίες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανέλαβε κάθε οινοποιείο, με φροντίδα και μεράκι καθώς και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.  Δεν προλάβαμε να επισκεφθούμε το οινοποιείο Καρανικόλα, όμως στην τελετή έναρξης δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε τη Βίγλα (Μαλαγουζιά) και το ροζέ Αετοκορφές ((Merlot 60%, Cabernet Sauvignon 40%)

Συγχαρητήρια στην αεικίνητη Μαρία Τσουκαλά, πρόεδρο της Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α στον Σωτήρη Μπόλη και σε όλη την ομάδα των Οινοξενείων, για την οργάνωση, το πάθος, την φιλοξενία και την αγάπη με την οποία περιβάλουν τον θεσμό Οινοξένεια!

Η Αιγιάλεια μέσω των Οινοξενείων 2017 έθεσε τις προδιαγραφές για να γίνει πολυεργαλείο ανάπτυξης και οινικού και εναλλακτικού τουρισμού!

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s