10 χρόνια Αφρός & Φυσαλλίδες…10 χρόνια οινικής χαράς!

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, έφτασε και φέτος η στιγμή που περιμένουν με λαχτάρα οι οινόφιλοι της πρωτεύουσας: η στιγμή για την πιο… ευδαιμονική γευστική δοκιμή οίνων, αποκλειστικά αφρωδών, στην εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες», που θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, φέτος η εκδήλωση κλείνει 10 χρόνια και το γιορτάζει με εξαιρετικές παράλληλες εκδηλώσεις (Master Classes) και θεσπίζει συμβολικά την Ημέρα Αφρωδών Οίνων, τη Sparkling Wine Day.

Απ’ όπου κι αν προέρχονται, τα αφρώδη κρασιά είναι γοητευτικά, συναρπαστικά και ελκυστικά. Η πατρίδα τους η Καµπανία έγινε πασίγνωστη χάρη σε αυτά, ωστόσο αφρώδεις οίνους παράγουν και πολλές άλλες περιοχές και χώρες. Όπως κάθε χρόνο εδώ και μία δεκαετία, στην εκδήλωση «Αφρός και Φυσαλλίδες» θα υπάρχουν προς δοκιμή πάνω από 100 αφρώδη κρασιά, όπως: Brachetto, Franciacorta, Prosecco, Moscato d’Asti, Crémants από τη Γαλλία, Cavas από την Ισπανία και, βέβαια, σαμπάνια από τη Champagne.

Στη χώρα μας αφρώδεις οίνοι παράγονται παραδοσιακά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (περιοχές Αμυνταίου και Ζίτσας), στην Αρκαδία και στη Ρόδο, και κρασιά από τις περιοχές αυτές θα βρίσκονται στην «Αφρός και Φυσαλλίδες». Ωστόσο, πολλοί έλληνες οινοποιοί σε όλη τη χώρα, που εκτιμούν ότι η τάση για τα αφρώδη κρασιά είναι ανοδική και έχουν επενδύσει σε αυτά με επιτυχία, επίσης θα βρίσκονται στη φετινή διοργάνωση.

Έτσι, η «Αφρός και Φυσαλλίδες» είναι μοναδική ευκαιρία να δοκιμαστούν τέτοια κρασιά, διαφόρων στυλ, λευκά, ερυθρωπά, κόκκινα και από εντελώς ξηρά έως πολύ γλυκά. Στην εκδήλωση θα υπάρχουν όμως και κρασιά διαφόρων τιμών, από 3.50€ έως πάνω από 7.500€, αφού ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνιες και ακριβές ετικέτες κορυφαίων οίκων της Καμπανίας ―πάγιο σημείο αναφοράς στην εν λόγω οινική κατηγορία. Όπως κάθε χρόνο, η εκδήλωση οργανώνεται  λίγο πριν από τις γιορτές (η κατεξοχήν περίοδος κατανάλωσης αφρωδών οίνων σε όλον τον κόσμο), αν και στόχος των οργανωτών ήταν και παραμένει να φέρουν τον έλληνα καταναλωτή πιο κοντά στα αφρώδη κρασιά, καθιστώντας τα ακόμα και μέρος της καθημερινότητάς του, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού.

Φέτος και με αφορμή τα 10 χρόνια της, η «Αφρός και Φυσαλλίδες» πλαισιώνεται από τρεις σεμιναριακού τύπου γευσιγνωσίες (masterclasses) που θα γίνουν στο ατμοσφαιρικό ιδιωτικό κελάρι παλαίωσης οίνων της Μεγάλης Βρετανίας, από τρεις κορυφαίους γευσιγνώστες: 1) Ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW παρουσιάζει το θρυλικό οίκο Roederer μέσα από 8 cuvées, συµπεριλαµβανοµένων των μυθικών Cristal 2009 και 2007, 2) Ο Άρης Σκλαβενίτης, Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος 2016, παντρεύει εξαιρετικά αφρώδη κρασιά µε εμβληματικές γεύσεις (καπνιστό σολομό, τυρί Brillat-Savarin, αυγοτάραχο, χοιρομέρι και φουαγκρά) και 3) Ο οινοχόος της Μεγάλης Βρετανίας, Βαγγέλης Ψωφίδης, συνδυάζει γλυκές δημιουργίες του σεφ-ζαχαροπλάστη Arnaud Lehrer µε αφρώδεις οίνους απ’ όλον τον κόσμο. Κάθε εκδήλωση έχει θέσεις για μόνο 12 άτομα, με κόστος 30€ και αυστηρή σειρά προτεραιότητας μέσω κράτησης (pr@vinetum.gr).

Οι καινοτομίες όμως δεν σταματούν εδώ, αφού την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου το παιχνίδι της απόλαυσης των οινικών φυσαλλίδων συνεχίζεται µε τη Sparkling Wine Day. Οι φίλοι του κρασιού θα έχουν τη ευκαιρία να δοκιμάσουν αφρώδη κρασιά σε 10 από τα καλύτερα all-day spots της Αθήνας, που θα προτείνουν πέντε διαφορετικά κρασιά στο ποτήρι. Συμμετέχουν τα: 360 Cocktail Bar, Bella Vespa, Cinque Wine & Deli Bar, Divino Wine Case, Faust, Heteroclito, Kiki de Grèce, Noel, Oenoscent και Wine Point.

Η είσοδος στην «Αφρός και Φυσαλλίδες» κοστίζει 8€ ευρώ και περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας και κατάλογο κρασιών. Η εκδήλωση οργανώνεται από την εταιρεία οινικής επικοινωνίας Vinetum, με χορηγούς γευστικής απόλαυσης το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, το παραδοσιακό αυγοτάραχο Τρικαλινού, τα προϊόντα ντελικατέσεν Degustibus και τα τυριά Provence Deli. Επίσημα μεταλλικά νερά της έκθεσης είναι το ήσυχο τοσκανέζικο Acqua Panna και το αφρώδες San Pellegrino από τις Άλπεις.

Πληροφορίες: 210 766 0560 & info@vinetum.gr. Ώρες λειτουργίας: 12:00-14:00 επαγγελματίες, 14:00-20:00 καταναλωτές.

Η ένδειξη «γαλλική σαμπάνια» είναι πλεονασμός, διότι μόνο τα αφρώδη κρασιά που παράγονται στην ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται «σαμπάνια».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s