Τυρί και κρασί… ένα αχώριστο ζευγάρι;

curated-coffee-2Μεγάλη πρόκληση να επιλέξεις μόνο δώδεκα από τα αγαπημένα σου ελληνικά τυριά και να μιλήσεις για αυτά. Ακόμη μεγαλύτερη να τα οργανώσεις σε ομάδες και να τα παραδώσεις ώστε να βρεθούν οι οινικοί τους σύντροφοι, ζευγαρώματα άλλοτε αναμενόμενα και άλλοτε απροσδόκητα.

Αναζητήσαμε τυριά ξεχωριστά, που δεν φτάνουν εύκολα στα τραπέζια μας, με απόλυτα αναγνωρίσιμο, κάποιες φορές ευγενικό, κάποιες φορές ιδιότροπο χαρακτήρα. Καταλήξαμε σε δώδεκα από αυτά και τα χωρίσαμε σε τέσσερις ομάδες των τριών, με κριτήριο τα κοινά χαρακτηριστικά τους. Η Νανά Δαρειώτη θα σας ξεναγήσει στις ιδιαιτερότητές τους.

Πλάι τους, σε κάθε ομάδα, ο Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης και ο Σίμος Γεωργόπουλος επιλέγουν ο καθένας από ένα διαφορετικό κρασί, σε μία περίπτωση ακόμη και απόσταγμα, για να επιβεβαιώσουν ή να καταρρίψουν τον μύθο που θέλει το τυρί και το κρασί αχώριστους συντρόφους.

 1η ομάδα: Μαλακά λευκά ή αλοιφώδη τυριά

Ξεκινάμε από το Ανεβατό ΠΟΠ Γρεβενών, ένα λευκό, αλοιφώδες τυρί, από την παράδοση των νομάδων κτηνοτρόφων, Βλάχων ή Σαρακατσάνων, φρέσκο, αρωματικό, ζωηρό. Περνάμε στο Πηχτόγαλο Χανίων ΠΟΠ, επίσης λευκό, αλοιφώδες τυρί, από την τυροκομική παράδοση της Κρήτης αυτή τη φορά, με ευχάριστη οξύτητα, έντονα γαλατένια αρώματα και βουτυράτη επίγευση. Κλείνουμε με το φρέσκο Βολάκι Τήνου, ένα μαλακό, αγελαδινό τυρί, που παίρνει το όνομά του από το σχήμα του, με βελούδινη υφή, ευχάριστη οξύτητα και μακριά βουτυράτη επίγευση.

Τα κρασιά

Amethystos Λευκός 2015, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Sauvignon Blanc 85% και Ασύρτικο 15%

Manzanilla Papirusa, του οίκου Lustau, η πιο ντελικάτη εκδοχή του Sherry

2η ομάδα: Γραβιέρες ΠΟΠ

Αρχίζουμε με την πιο σπάνια και δυσεύρετη ελληνική γραβιέρα, τη Γραβιέρα Αγράφων ΠΟΠ, που ξεκίνησε τη διαδρομή της ως «τυρός Αγράφων» στα τέλη του 19ου αιώνα και για πολλά χρόνια δεν ήταν εμπορικά διαθέσιμη.

Συνεχίζουμε με μία, πολύ μικρής παραγωγής, 12μηνης ωρίμανσης Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ από το Ασκύφου, στα Σφακιά, με πληθωρικά, συμπυκνωμένα αρώματα και γεύση. Η γραβιέρα, που έφτασε στο νησί μόλις στα μέσα της δεκαετίας του ’30, εκτόπισε πολύ γρήγορα όλα τα παλιότερα κεφαλοτύρια και κεφαλογραβιέρες.

Ολοκληρώνουμε με μια ξεχωριστή, 2χρονης ωρίμανσης Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, τη μοναδική ΠΟΠ όπου το αγελαδινό γάλα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και γι’ αυτό γευστικά βρίσκεται πιο κοντά στο αρχέτυπο, την ελβετική Gruyère.

Τα κρασιά

Σιγάλας Βαρέλι 2015,

Κατώγι Αβέρωφ 2009, Κατώγι – Στροφιλιά, Μέτσοβο ΠΓΕ, Cabernet Sauvignon

 

3η ομάδα: Ώριμα τυριά

Πρώτο θα δοκιμάσουμε ένα Κασέρι ΠΟΠ μακράς παλαίωσης, από τον Σοχό Θεσσαλονίκης, με γεύση βουτυράτη και πικάντικη λόγω παλαίωσης, που θα επαναπροσδιορίσει την άποψή μας για αυτό το ιδιαίτερο βορειοελλαδίτικο τυρί. Δεύτερο ακολουθεί το Ξεροτύρι Σαμοθράκης, μια έκπληξη, που ενώ και τεχνικά θυμίζει κεφαλοτύρι, είναι λιγότερο αλμυρό, με γεύση πυκνή και στιβαρή, μάζα σκληρή και πλούσια αρώματα κατσικίσιου γάλακτος.

Τρίτο, το παλαιωμένο και απαστερίωτο Ξινοτύρι Νάξου, μια από τις τυροκομικές ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων, με εξαιρετικά σύνθετο άρωμα και έντονη γεύση.
Τα κρασιά

Pine Forest , Οινοποιείο Γκίκα, Κιθαιρώνας ΠΓΕ, Ασύρτικο

Chardonnay 2015, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή ΠΓΕ

 

4η ομάδα: Οι «δύσκολες» γεύσεις

Θα δοκιμάσουμε γυλωμένη Μανούρα Σίφνου, το εμβληματικό τυρί του νησιού, που ωριμάζει σε γύλη ή ποσσιά (υποστάθμη του κρασιού), ένα σκληρό τυρί, με σκουρόχρωμο εξωτερικό και ροδαλή μάζα, πλούσια αρώματα και πικάντικη, αρκετά αλμυρή γεύση.

Ακολουθεί το Τυρί της μπουρνιάς από την Άνδρο, ένα μαλακό, αλοιφώδες τυρί, η ανδριώτικη εκδοχή της Κοπανιστής Κυκλάδων, χωρίς επιδερμίδα, με πολύπλοκα αρώματα και γεύση έντονη, αλμυρή και πικάντικη, που δεν φτάνει όμως σε επιθετικότητα τη μυκονιάτικη Κοπανιστή.

Ολοκληρώνουμε με το Λαδοτύρι Ζακύνθου, το πιο «δύστροπο» τυρί μας, που αφού στεγνώσει μπαίνει σε δοχεία με ελαιόλαδο, όπου μένει για διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών, αποκτώντας τη σκληρή υφή και τη σχεδόν επιθετική, αλμυρή και πιπεράτη γεύση,

Τα κρασιά

Ηφαίστου Γνώση Χατζηγεωργίου

Τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, Τσιλιλής

Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες, κάντε άμεσα την κράτησή σας στο τηλέφωνο 6945933988 ή στο mail  wallick.popi@gmail.com 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στις 8:30 μ.μ. στο Vein Wine Bar & Bistrot, (Μάρκου Μπότσαρη 3, Γλυφάδα)

Κόστος συμμετοχής 40 ευρώ/άτομο

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s