ΟιΝοτικά 2016, τα κρασιά της Κρήτης στην Αθήνα!

4ptyxo_oinotika-02Τα γοητευτικά κρασιά της Κρήτης θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό οι δημιουργοί τους στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «ΟιNοτικά», που θα γίνει στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016.

Πρόκειται για ένα, ακόμα, βήμα της συνεχούς πορείας βελτίωσης των κρητικών κρασιών, τα οποία την τελευταία δεκαετία εμφανίζουν αλματώδη ανάπτυξη και βελτίωση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών, με αποτέλεσμα να παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οινική σκηνή.

Στα «ΟιNοτικά» συμμετέχουν 23 οινοποιεία απ’ όλη την Κρήτη και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ίδιους τους οινοποιούς και να δοκιμάσουν πάνω από 200 διαφορετικές ετικέτες. Η εκδήλωση θα ανοίξει τις πόρτες της στις 12:00, ωστόσο οι δύο πρώτες ώρες (12:00 – 14:00) είναι αφιερωμένες αποκλειστικά σε επαγγελματίες. Στις 16:00 θα γίνει μία σφαιρική παρουσίαση του κρητικού αμπελώνα και των κρασιών του, σε ειδική εκδήλωση διάρκειας 90’.

Τα μεστά λευκά και ροζέ, τα θερμά κόκκινα, και τα πυκνά γλυκά κρασιά της Κρήτης θεωρούνται από τους ειδικούς έξοχες αντιπροσωπευτικές εκφράσεις του μεσογειακού οινικού ταμπεραμέντου. Κρασιά νόστιμα και προσιτά, με γευστικό πλούτο που εντυπωσιάζει, ενσαρκώνουν τον ήλιο της Μεσογείου και τη τεράστια οινική παράδοση της Κρήτης. Οι γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, οι εδαφοκλιματικές ιδιαιτερότητες της Κρήτης και η τεχνογνωσία των οινοπαραγωγών εξασφαλίζουν κρασιά με έντονη προσωπικότητα που δύσκολα συναντά κανείς αλλού. Πυρήνας δε και βασική μονάδα για την οινοπαραγωγή της Κρήτης παραμένει η οικογένεια, αφού οι περισσότερες οινοποιίες της είναι οικογενειακές.

Η Κρήτη είναι γνωστή για τη βιοποικιλότητά της, η οποία εκφράζεται και στον αμπελώνα της. Ποικιλίες όπως η βηλάνα, το  βιδιανό, το δαφνί, το θραψαθήρι, το ρωμέικο, το πλυτό, το   μοσχάτο Σπίνας και, φυσικά, η μανδιλαριά και το κοτσιφάλι, μόνες τους ή και σε συνδυασμό με διεθνείς ποικιλίες δίνουν αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα σε όλα τα χρώματα (λευκά, ροζέ κόκκινα).

Άλλωστε, η περίφημη αναγέννηση του ελληνικού κρασιού των τελευταίων δεκαετιών βρίσκει μια από τις καλύτερες απεικονίσεις της στα κρασιά της Κρήτης, που άργησαν σχετικά να ξεκινήσουν, αλλά βελτιώθηκαν ταχύτατα, εντυπωσιακά και ριζικά. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά για έναν από τους πλέον ιστορικούς αμπελώνες της Ευρώπης, με συνεχή οινική παρουσία από τη Μινωική περίοδο. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο αυτό που έγραψε σχετικά ο μεγάλος Όμηρος για την Κρήτη: «Η γη στη μέση της θάλασσας που έχει το χρώμα του κρασιού…».

Τα κρασιά της Κρήτης σας περιμένουν να τα γνωρίσετε στα ΟιNοτικά 2016. Περισσότερες πληροφορίες στο www.winesofcrete.gr.

«ΟιΝοτικά», Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 20:00 (Επαγγελματίες 12:00 – 14:00, είσοδος δωρεάν, καταναλωτές: 14:00 – 20:00, είσοδος €5, περιλαμβάνει αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας).

#oinotika #oinotika16 #winesofcrete

Leave a comment