Μεγάλες Ημέρες Νεμέας

Αρχές Σεπτεμβρίου και φέτος κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας.

Από τις 4 Αυγούστου, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας διοργάνωσαν την καθιερωμένη πλέον γιορτή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα που βασίζεται στην ποικιλία Αγιωργίτικο.

Θα ήθελα να είχα τον χρόνο να επισκεφθώ όλα τα οινοποιεία μα σε μισή επί της ουσίας ημέρα, διάλεξα 3.

3 Σεπτεμβρίου λοιπόν με μια διαυγή καλοκαιρινή ημέρα, πρώιμο τρύγο για τα πιο πολλά οινοποιεία της ζώνης, με κέφι και μηχανούλα ανά  χείρας ξεκινήσαμε το ταξίδι για τη Νεμέα.

Αποφασίσαμε να πάμε από τον παλαιό δρόμο για να περάσουμε από το  Γυμνό, ένα από τα 16 χωριά της ζώνης ΠΟΠ Νεμέα.

Μαγική, διαδρομή, φιλικά βουνά κι αμπέλια όσο να γεμίζει το μάτι και να καθαρίζει η ψυχή, εκεί λίγο πριν το οινοποιείο του Ράπτη κατέβηκα για φωτογραφίες και δοκίμασα Αγιωργίτικο σταφύλι απ’ τ’ αμπέλι, γλυκό, συμπυκνωμένο Αγιωργίτικο, γεμάτο χρώμα και μυρωδιές.

Λίγα χιλιόμετρα μετά σταματήσαμε στο Κτήμα Νέμειον για γευστική δοκιμή και φαγητό από τα γλυκά χέρια της Ελένης  Κούγια Τσαγκρή και του Executive Chef Μάριος Κούγια του εστιατορίου, Παλιά Αγορά Αιγίου!

Είχαμε τη χαρά να δοκιμάσουμε  έναν Jerobam ‘Ηγεμώνα 3lt 2004 ανοιγμένο με προσοχή από τον Γιώργο Λούκα της Deals και Genius and Gastronomy και διαπιστώσαμε πως μετά από 12 χρόνια, είχε φρεσκάδα και χρόνο μπροστά του!

Λίγο αργότερα, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Νεμέα , στις Αρχαίες Κλεωνές, το οινοποιείο Λαφαζάνη γιόρτασε τα 70 χρόνια λειτουργίας του. Το οινοποιείο Λαφαζάνη προχώρησε το 2014 στην εξαγορά του οινοποιητικού συνεταιρισμού Μεσσηνίας ΝΕΣΤΩΡ.  Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών το οινοποιείο διοργάνωσε μια γευσιγνωσία, από δείγματα της νέας ερυθρής ετικέτας που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά.  Η ετικέτα αυτή θα περιλαμβάνει ένα blend 5 ποικιλιών από την Νεμέα και την Τριφυλλία. Η παρουσίαση του sommelier Άρη Σκλαβενίτη  μαζί με τον Σπύρο Λαφαζάνη και των οινολόγων του οινοποιείου έγινε σε  έναν ανοικτό διάλογο που βοήθησε στη δημιουργία ενός νέου κρασιού!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s