Sherry Lovers Master Class by LUSTAU

Στο  4ο Gastronomy Fair  της Deals S.A. , είχα τη χαρά και την ευκαιρία να παρακολουθήσω το Sherry Lovers Master Class της LUSTAU από τον Brand Ambassador του οίκου Lustau Federico Sanchez-Pece Salmeron!

12516426_10153898255656236_54936158_n

Μύηση λοιπόν, στο χώρο του Sherry με έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους του!

Δίκαια, κάποια από τα μεγαλύτερα θαύματα της οινικής Ισπανίας συμβαίνουν  στο νοτιότερο άκρο της, την Ανδαλουσία.

Τα ενισχυμένα κρασιά του Jerez (Χερέθ), τα Sherry όπως είναι γνωστά, καταπλήσσουν με την τρομακτική προσωπικότητά τους και την μοναδική τους φυσιογνωμία. Λόγοι για τους οποίους αμέτρητες “απόμιμήσεις” από όλα τα μέρη του κόσμου είδαν τα ράφια του οινεμπορίου μέχρι η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατοχυρώσει στους Ισπανούς την απόκλειστική χρήση του όρου Sherry.

Η Βodegas Lustauwasfounded ιδρύθηκε το  1896 από τον Mr. José Ruiz-Berdejo, και μέχρι σήμερα η φιλοσοφία της  παραμένει η ίδια : η καλύτερη και μεγαλύτερη γκάμα των σέρι στην αγορά. Τα τελευταία χρόνια , η Lustau έχει τιμηθεί και αναγνωριστεί με πολλά βραβεία, ονομάστηκε “”Best Spanish Producer” το 2011 στον International Wine & Spirit Competition στο Λονδίνο. Το 2012, κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου οινοποιείου της Ισπανίας και του  7ου καλύτερου  στον κόσμο. Και ο οινολόγος  του Lustau , Manuel Lozano,  για 7 συνεχή χρόνια έχει τον τίτλο του καλύτερου οινοποιού για ενισχυμένα κρασιά από τον International Wine Challenge του Λονδίνου.

Στο master class που διοργάνωσε η εταιρεία Deals και ο Γιώργος Λούκας, δοκιμάσαμε:

12873480_10153898255396236_2137735498_o

Manzanilla Papirusa

Puerto Fino

Amontillado Los Arcos

Don Nuño Oloroso

Deluxe Cream Capataz Andrés

Moscatel Emilín

Pedro Ximénez San Emilio

Ερωτεύθηκα με την πρώτη γουλιά το Don Nuño Oloroso, ψημένα κάστανα, σοκολάτα, καπνός, συμπύκνωση, ωραία οξύτητα, απίθανο.

O Pece Salmeron μας είπε πως είναι και εξαιρετικό χωνευτικό  -digestive- και ταιριάζει ιδανικά με ξηρά φρούτα, ώριμα τυριά, ψητά κατσαρόλας, παχιά κρέατα και κυνήγι στιφάδο, σερβιρισμένο ελαφρά δροσερό στους 13 – 14 ºC η τέλεια απόλαυση!

* Τα  Oloroso προέρχονται από πιο ώριμα σταφύλια και ενισχύονται περισσότερο  προκειμένου να εξουδετερωθεί ο flor. Μετά τα κρασιά οξειδώνονται για χρόνια στην Solera. Σταφίδες, ξηροί καρποί, μπαχαρικά και ευγενής οξείδωση χαρακτηρίζουν ένα Oloroso το οποίο και αυτό διαθέτει ξηρό προφίλ. Υπάρχουν κάποιες εκδοχές στις οποίες προστίθεται λίγο μιστέλι (Vin de liqueur οπως είναι το Samos Anthemis) από PX και ονομάζονται Cream Sherries.

PW

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s