Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου – Κάτω τα Χέρια από το Ελληνικό Κρασί!

Οι Πρόεδροι της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, Δρ. Γιάννης Βογιατζής, της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Χρ. Μάρκου και του ΣΕΟ, κ. Γιώργος Σκούρας θα δώσουν αύριο Πέμπτη (19/11) έκτακτη συνέντευξη τύπου με θέμα τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από τη σχεδιαζόμενη επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και τον τρόπο που προτίθεται ο τομέας να αντιδράσει.

Η συνέντευξη θα δοθεί στις 10 π.μ στο ξενοδοχείο Electra Palace (N. Νικοδήμου 18 – 20, Πλάκα).

Η επιστολή του Προέδρου της ΕΔΟΑΟ:

“Αθήνα, 18-11-2015

Προς :

  • Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Κοιν:

  • Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα
  • Αν. Υπουργό Οικονομικών

κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη

  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

κ. Ευάγγελο Αποστόλου

  • ΣΕΟ
  • ΚΕΟΣΟΕ

Θέμα: Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως έχουμε πληροφορηθεί στο σχέδιο – νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» περιλαμβάνεται και η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 40 λεπτών Ευρώ σε κάθε λίτρο κρασιού. Μία τέτοιου είδους εξέλιξη που διπλασιάζει το κόστος στον παραγωγό, θα είναι απόλυτα καταστροφική για τον αμπελοοινικό κλάδο καταβαραθρώνοντας την ανταγωνιστικότητά του με συνέπεια τον αφανισμό των οινοποιητικών επιχειρήσεων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων.

Η πολιτική αύξησης της φορολογίας στο προϊόν δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Απεναντίας ο τρόπος αυτός θα έχει ως άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος, τη μείωση των πωλήσεων αυτού, την εξαφάνιση των εξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το Κράτος.

Ο μηδενικός συντελεστής που ισχύει για τον οίνο βασίζεται στο ότι είναι κατ’ εξοχήν γεωργικό προϊόν. Ο οίνος είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα και αποτελεί αντικείμενο Κοινής Οργάνωσης Αγοράς.

Καμία οινοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλλει  ειδικό φόρο κατανάλωσης στους ήσυχους και τους αφρώδεις οίνους όπως προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο.

Στην Ελλάδα δε το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον γεωργικό τομέα αφού μέσα από το προϊόν αυτό ζουν πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών, οι οποίοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και προσκομίζουν την συγκομιδή τους στα ελληνικά οινοποιεία (έχουν καταγραφεί περίπου 900 οινοποιεία στην ελληνική επικράτεια).

Επίσης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι πολιτικές τέτοιου είδους κρύβουν πολιτικές εξομοίωσης του αγροτικού προϊόντος – ελληνικό κρασί με άλλα αλκοολούχα ποτά.  Το κρασί, αποτελεί ένα κατεξοχήν γεωργικό προϊόν, άρρηκτα συνδεδεμένο με την πανάρχαια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιάς της Ευρώπης – και της Ελλάδας ιδιαίτερα.

Παρόμοιες πολιτικές, παρακινούμενες από το λόμπι των οινοπνευματωδών ποτών έχουν και στο παρελθόν προταθεί. Συγκεκριμένα ο αμπελοοινικός κλάδος της Ελλάδας σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς στην Ευρώπη απέτρεψε τη λήψη παρόμοιας απόφασης για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η οποία θα εξυπηρετούσε συμφέροντα των Βορείων Κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία τέτοια εξέλιξη θα διαταράξει την ισορροπία ολόκληρου του τομέα υπερδιπλασιάζοντας τις τιμές στον καταναλωτή και μηδενίζοντας τις εξαγωγές. Ήδη το Ελληνικό κρασί, σε μία εποχή τεράστιας ύφεσης αντιστέκεται και προσπαθεί μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού Marketing και Branding που εφαρμόζει, να δηλώσει την παρουσία του σε παγκόσμιο επίπεδο και να μπορέσει να στηρίξει την ελληνική οικονομία και ελληνική περιφέρεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού στην αγορά οίνου, η οποιαδήποτε αύξηση τιμών στο εμπόριο, τον καταναλωτή, τις εξαγωγές είναι αδύνατη,  τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικοί οίνοι δέχονται εξαιρετικές πιέσεις  από τα οινικά προϊόντα άλλων χωρών.

Σημειώνουμε ότι τα 40 λεπτά το λίτρο φόρος υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των σταφυλιών σε πολλές από τις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ισούται με τη μέση τιμή διάθεσης των κρασιών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η εφαρμογή μιας τόσο ψηλής φορολογίας αλυσιδωτά θα καταστήσει τις  οινοποιητικές επιχειρήσεις και τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις μη βιώσιμες  και θα επιδεινώσει τη θέση των ελλήνων παραγωγών πλήττοντας άμεσα την ελληνική περιφέρεια.

Επιπλέον, όπως προαναφερθήκαμε το ελληνικό κρασί έχει ολοκληρώσει το στρατηγικό σχέδιο Marketing και Branding από το 2008. Με τις συντονισμένες προσπάθειες των συλλογικών φορέων του, των μεμονωμένων οινοποιείων, του ΟΠΕ Α.Ε., του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Εξωτερικών το ελληνικό κρασί έχει καταφέρει όχι μόνο να  διεισδύσει σε νέες αγορές του εξωτερικού αλλά και να έχει αύξηση των εξαγωγών σε παραδοσιακές αγορές (αναφέρουμε ενδεικτικά τις αγορές των ΗΠΑ – Καναδά – Ρωσία – Γερμανία).

Η αύξηση της τιμής των κρασιών θα πλήξει ανεπανόρθωτα, εξαφανίζοντας ολοκληρωτικά τις εξαγωγές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τέλος, θα ενταθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση, χωρίς παραστατικά και χωρίς έλεγχο αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί Ε.Φ.Κ.

Κύριε Υπουργέ,

Η φορολόγηση του ελληνικού κρασιού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο προϊόν, τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με αυτό σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, στην ελληνική περιφέρεια και την ελληνική οικονομία.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο των Υπουργικών σας καθηκόντων, προκειμένου να σταματήσει κάθε προσπάθεια διάλυσης του τομέα, της ταυτότητας και της σημασίας του οίνου, η οποία είναι πολύτιμη, οικονομικά, πολιτιστικά και ιστορικά συγκεκριμένη και αναμφισβήτητη για την ελληνική οικονομία.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βογιατζής

Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΑΟ

 

Η δήλωση του Προέδρου του ΣΕΟ

“Μεγάλη και ιδιαίτερα δυσάρεστη ήταν η έκπληξή μας ακούγοντας τη συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικομικών κ. Ε. Τσακαλώτου ο οποίος προανήγγειλε την εισαγωγή νέου φόρου 30 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Εάν η Ελλάδα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση του φόρου αυτού, θα αποτελέσει την πρώτη παραγωγική χώρα της ΕΕ που θα έχει επιβάλει αντίστοιχο φόρο στο κρασί.

Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού τραπεζιού.

Μετά την επιβολή των capital controls και των απίστευτων αντιαναπτυξιακών περιορισμών που αυτή επέβαλε στον κλάδο μας η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη χαριστική βολή στο ποιοτικό εμφιαλωμένο Ελληνικό κρασί και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία. 


Καλούμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μεριμνήσει άμεσα ώστε να μην θεσμοθετηθεί ο τελείως παράλογος φόρος αυτός.

Καλούμε επίσης όλους τους αμπελουργούς, οινοπαραγωγούς και οινόφιλους καταναλωτές να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο δίκαιο αίτημά μας.

Σας παρακαλούμε διαδώστε το παντού!

Γιώργος Σκούρας
Πρόεδρος ΣΕΟ”

Advertisements

One thought on “Έκτακτη Συνέντευξη Τύπου – Κάτω τα Χέρια από το Ελληνικό Κρασί!

  1. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ , ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ :

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s